Zakelijk telecom
Veel Nederlandse ondernemers maken gebruik van zakelijke telecom of willen hier graag gebruik van gaan maken. Zakelijke telecom heeft namelijk een groot aantal voordelen voor ondernemers. Toch maken vele ondernemers nog niet optimaal gebruik van de mogelijkheden die er zijn waardoor zij onnodig geld kwijt raken.
Ook worden er vaak foute assumpties gedaan met betrekking tot zakelijke telecom. Zo denken ondernemers vaak dat zij een zakelijke rekening nodig hebben om zakelijke telecom deals te sluiten. Echter, dit is niet waar. De Belastingdienst eist niet dat je een factuur op naam van je bedrijf kunt overleggen. Daarnaast denken ondernemers ook wel eens dat accessoires niet mee tellen bij de fiscus. Echter, als jij vindt dat je een bepaald product nodig hebt om goed als ondernemer te kunnen werken, dan mag jij die kosten altijd opvoeren bij de fiscus; dus ook als het om accessoires gaat.
Wat maakt telecom zakelijk?
Wanneer jij telecomproducten zakelijk gebruikt dan heb jij heel andere wensen met betrekking tot deze producten dan wanneer jij ze als particulier zal gebruiken. Daarnaast kunnen de wensen en eisen van zakelijke gebruikers ook nog eens onderling verschillen. Daarom zijn er vele soorten en maten aan pakketten voor zakelijke telecomgebruikers. Denk bijvoorbeeld aan een mobiel abonnement dat onderdeel uitmaakt van een groter pakket, waarin ook een zakelijk Office-pakket zit en een zakelijke internetverbinding.
Ben jij veel onderweg voor jouw werk? Dan kun jij bijvoorbeeld kiezen voor een zakelijk telecompakket met goed internet zodat jij ook onderweg via video-verbinding kunt vergaderen en overal in de cloud kunt werken. Daarnaast zit er ook een groot verschil in de service die jij krijgt wanneer jij een particuliere klant bent en de service voor een zakelijke klant. Immers, een avond geen series kunnen streamen is toch echt minder vervelend dan het missen van belangrijke zakelijke telefoontjes, of andere zaken met betrekking tot je werk en dus je inkomsten. Omdat zakelijke service sneller is, zijn de kosten van zakelijke telecom abonnementen vaak ook iets duurder.
Hoe zit het met zakelijke telecom kosten en de belastingdienst?
Voor zakelijke telecom gelden ook andere regels met betrekking tot de belasting. Dat je de btw kunt terugvragen van jouw zakelijke telecom kosten weten de meeste ondernemers wel. Dit is namelijk ook één van de redenen dat ondernemers vaak kiezen voor zakelijke telecom. Op de website van de belastingdienst zijn alle regels te vinden met betrekking tot zakelijke telecom kosten. In een notendop geldt bij telecomproducten, die je als ondernemer zowel privé als zakelijk gebruikt, dat je van tevoren moet inschatten hoe groot het privégebruik van de middelen zal zijn. Dit is belangrijk omdat je alleen het deel dat je zakelijk gebruikt bepalend is voor het percentage van de btw dat je mag terugvragen.
Als ondernemer mag je ook de aanschafkosten van zakelijke telecomproducten als bijvoorbeeld een telefoon of een laptop van je winst aftrekken om je belastbare inkomen te drukken. Die aanschafkosten zijn niet afhankelijk van hoeveel jij die producten zakelijk gebruikt. Het enige wat jij als ondernemer moet kunnen aantonen is dat jij deze producten voor minimaal 10 procent zakelijk gebruikt. Of jij alle kosten ineens moet opvoeren of dat je moet afschrijven is verschillend per product.
Hoe onbeperkt is onbeperkt 4G?
Helaas is niks in de wereld oneindig. Dus ook niet jouw internetabonnement. Ondanks dat vele providers adverteren met onbeperkte 4G abonnementen zit er vaak toch een addertje onder het gras. In de praktijk is er namelijk vrijwel altijd een FUP: fair use policy. Dit betekent dat het onbeperkt is voor normaal gebruik. Dus bij overmatig gebruik en overbelasting van het netwerk zal jouw provider alsnog gaan protesteren.